Strategisch denken, hoe doe je dat?

Iedereen doet het, nadenken over waar je over 5 of 10 jaar wilt zijn. Waar ben je met je bedrijf, waar sta je in je privé-leven  en welke keuzes moet je maken om te komen waar je wilt zijn.

Vaak worden deze gedachten of dromen echter al snel op de achtergrond gedrukt door de beslommeringen van alledag. In dit blog geef ik je zes tips om een goed beeld voor de toekomst te vormen, strategisch na te denken dus. Want ook al klinkt het vaak moeilijk en ingewikkeld, het valt eigenlijk best wel mee.

Here we go!

 

#1          ONDERZOEK JE VERLEDEN

Denk eens echt goed na over waar je vandaan komt. Wat is het bestaansrecht van jouw organisatie en waarom ben je het destijds gestart. Wat zijn de kernwaarden van je bedrijf en gelden deze vandaag de dag nog steeds? Wie heeft je geholpen om tot hier te komen en hoe? Welke invloed heeft het verleden op jouw bedrijf vandaag en in de toekomst?

 

#2          KIJK NAAR HET HIER EN NU

Wat zijn de sterke en zwakke kanten van je bedrijf? Wat doe je nu en, nog belangrijker, waarom doe je dat? Het is ook heel belangrijk om te weten wat de positie van jouw bedrijf in de huidige markt is. Waar liggen de kansen en welke bedreigingen ontdek je?

 

#3          TOEKOMSTBEELD

Hoe ziet in jouw ogen de toekomst van de wereld eruit? Teken het uit, schrijf het op. Let op, het gaat dus niet om jouw organisatie, maar om de wereld!

 

#4          DURF TE DROMEN

Wie wil je zijn? Wat wil je doen en vooral, hoe ga je dat bereiken? Keuzes die je nu maakt zijn misschien niet bestand tegen de almaar veranderende toekomst. Ben jij in staat om flexibel genoeg te zijn keuzes te veranderen of aan te passen aan veranderende situaties?

 

#5          SAMEN STA JE STERKER

Alleen ga je hard, maar samen kom je verder. Vind een sparringpartner, iemand met wie je kan klankborden. Iemand die jou kan activeren om de keuzes die nodig zijn ook echt te maken en uit te gaan voeren. Samen weet je meer, zie je beter en denk je helderder.

 

#6          EN….. ACTIE!

Begin met het maken van de keuzes uit je droom, zodat deze bewaarheid gaan worden. Stel jezelf steeds weer de vraag; “draagt deze keuze bij aan mijn doel?” Het antwoord op die vraag zal je altijd helpen om dichterbij jouw gewenste toekomst te komen.

 

Uiteraard sta ik graag voor je klaar om je te helpen met dit proces. Door middel van prikkelende gesprekken, soms confronterende vragen, gedegen onderzoek en natuurlijk mijn ervaring en expertise help ik je met het bedenken, maken en uitvoeren van een strategisch plan.

Interessant? Bel of mail mij voor een vrijblijvende kennismaking of boek een ‘Koffie met Carsultant’ voor een eenmalig gesprek waarin je direct waardevolle en bruikbare adviezen krijgt.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *