De generalist; hij die niets weet of de alleskenner?

DE GENERALIST

Het is een moeilijk woord. Of liever, het woord roept moeilijke associaties op.  Wat ik vaak hoor is dat een generalist eigenlijk niets weet. Het is geen expert op één of ander gebied, heeft geen jarenlange ervaring op 1 functie of heeft zich gespecialiseerd in een enkel vakgebied.

Zelf ben ik dus ook een generalist, en ik ben -inmiddels-  trots op alles wat ik weet en deel mijn kennis graag. Daarom wil ik in dit blog af van mijn gebruikelijke onderwerpen en inzoomen op wat de generalist dan precies wél goed kan. Want er is toch vast wel iets dat ‘wij’ kunnen?

 

VAN ALLE MARKTEN THUIS

Eigenlijk heb ik nooit echt geweten wat ik wilde worden, al van kleins af aan vond ik teveel dingen leuk en interessant. Zo wilde ik graag naar de toneelschool, een hippische opleiding volgen of dierverzorging studeren. Na een aantal veel te saaie jaren op de HAVO koos ik bij gebrek aan inspiratie maar voor een toeristische opleiding. Geweldige tijd gehad hoor, maar ik wist al snel dat het niet voor mij was. Na school rolde ik in de zakelijke dienstverlening en bleek ik een groot commercieel talent te bezitten. En wat je goed kan, vind je vaak ook leuk om te doen. Het gevoel van succes deed mij goed en zo ben ik in een aantal jaren opgeklommen van binnendienst naar management. Binnen verschillende organisaties, want ook daar ondervond ik veel te veel leuke branches die ik graag wilde leren kennen. Meubelen, kunststof, automotive; stuk voor stuk dynamische omgevingen waarin veel gebeurd. Oh, en in mijn vrije tijd was ik clown, gewoon omdat ik dat ook zo leuk vond!

 

THE BIG 4-0

En toen werd ik 40 jaar. Een onvervalste midlife-crisis diende zich opeens aan, want wat wilde ik nu eigenlijk met mijn leven! Voor mijn gevoel was ik toch al bijna op de helft en ik klooide nog steeds maar wat aan. Uit mijn c.v. viel op te maken dat het tot nog toe een zoektocht was geweest, de enige constante was verandering. “Maar wacht eens even, verandering…. Verandering is toch ook een ding?”, dacht ik. Ondertussen was ik bij werkgever nummer zoveel vertrokken en voor mijzelf begonnen. Naast mijn werkzaamheden als automakelaar ben ik de opleiding veranderkunde gaan volgen.

En daar vond ik het! Dat wat alles voor mij met elkaar verbond. Tot mijn grote schrik realiseerde ik mij dat ik een generalist ben. Of een multi-potentialite. Of een Renaissance-vrouw. Noem het wat je wilt, ik schrok ervan. Want zoek maar eens een willekeurige vacature op, overal staat dat er minimaal 5 jaar ervaring in een soortgelijke functie is VEREIST. Hetzelfde geldt voor opdrachtgevers die een adviseur zoeken.

 

ZONDE

Een generalist namelijk weet heel veel van heel veel. Ik weet bijvoorbeeld heel veel over sales, marketing, veranderkunde, strategie en HR. Niet alles, gelukkig niet! De mensen die pretenderen alles te weten (de ‘mij-maak-je-niets-meer-wijs-mensen’) staan niet meer open om te leren en hebben geen frisse kijk meer.

Een generalist is specialist in ‘niet alles weten’ en dus altijd in staat om met een open vizier in elke situatie te stappen. De generalist heeft zoveel ervaring opgedaan dat er altijd wel een passende oplossing in zijn rugzak zit.  Dat lijkt me meer dan genoeg om het gesprek aan te gaan en bereid te zijn veel te leren van de generalist. Want wij zijn bepaald geen grijze muizen, maar misschien wel een beetje de misfits in ons huidige systeem. En precies dat maakt ons zo goed in wat we doen, dus schrijf ons niet af!

If life is like a deck of cards, be the joker

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *